Åk på vinresa till vingårdar utanför Malaga

Vinets historia i Malaga

Andalucien, regionen där Malaga ligger, är det tredje viktigaste vindistriktet i Spanien. De mest kända områdena ligger i norra Spanien. Här hittas bland annat regionen La Rioja där vinerna med samma namn härstammar från. Andalucien är dock på uppgång bland vinentusiasterna och du kan hitta riktigt bra viner till bra pris. Idag hittar du viner från Malaga på några av de bästa restaurangerna i världen.

I Malaga finns idag tre vinområden; Malaga, Sierras de Malaga och Pasas de Malaga. Områdena ligger på olika platser i regionen Malaga, har olika historia och med en varierande väderlek odlar de därför olika druvor. Alla dessa regioner har klassningen DO (Denominación de Origen) vilket innebär att de är avgränsade områden där det finns tydliga krav på bland annat druvsorter, metoder för vintillverkning, avkastning samt lagring.

Redan långt innan turisterna intog Spaniens sydkust tillverkades i Malaga sötviner. Detta vin användes som dessertvin och exporterades till bland annat Vatikanen och Ryssland. Även om århundradena har gått sedan de första vinerna tillverkades i södra Spanien så tillverkas fortfarande detta söta vin i området, främst av bönder, och går att köpa direkt på deras gårdar.

Intresset för vin i världen har ökat de senaste decenniet och de producenter som tidigare tillverkade sötviner har ställt om sin produktion i takt med att efterfrågan har ökat. Samtidigt har antalet vinproducenter ökat. Runt millenieskiftet fanns ca 10 vingårdar och idag dinns det runt 50 vingårdar, på spanska Bodega, i området kring Malaga. Flertalet av dessa vingårdar tar dessutom emot besök.

Även om en del av vinet exporteras så konsumeras den största delen av vinet lokalt. Dock inte av lokalborna utan av de runt 20 miljoner turister som varje år besöker Costa del sol och gärna vill dricka lokalproducerat vin.

Vindruvor från Malaga

Om du är ute efter ett vin med hisoriskt ursprung i Malaga bör du titta efter viner gjorda på någon av de gröna druvorna Doradilla, Lairen och Pedro Ximénez. Är du istället ute efter vin på blå druva ska du titta efter Temranillo och Romé. Sedan intresset för vin i området ökat har också importen av vinstammar ökat. Idag odlas flertalet kända blåa och gröna vindruvor på Costa del Sol, vi hittar bland annat viner gjorda på Sauvignon Blanc, Chardonnay Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah, Pinot Noir och Malbec för att nämna några.

Vingårdar i Malaga värda ett besök

Med sina ca 50 vingårdar av hög kvalité är det svårt att hitta en favorit. Vi rekommenderar dessutom att du ser flera olika vingårdar på ditt besök i Malaga då de kan skilja sig åt. Vi har därför valt ut några av våra favoritvingårdar i Malagaområdet, till samtliga dessa är det i skrivande stund möjligt att komma på besök. Antingen för en rundvandring eller för en vinprovning.